تکنولوژی بلاک چین دستاورد‌های بسیار زیادی از جمله قراردادهای هوشمند‌، توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) و غیره را به همراه داشته است. در دوره شیوع کرونا نیز صنعت رمزارز‌ها امکانات کم‌نظیری را در حیطه بهداشت و درمان به همراه داشتند. در این مقاله به بررسی ارتباط غیرعادی بین DNA انسان‌، پیشرفت تکنولوژی و صنعت بلاک چین می‌پردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید تا با هم از راز حل معمای توالی ژنوم انسان و تاثیر تکنولوژی‌های پیشگام در این عرصه از جمله نقش بلاکچین در پروژه ژنوم انسان پرده‌برداری کنیم.

نقش بلاکچین در پروژه ژنوم انسان و تاریخچه ریشه‌یابی این پروژه

نقش بلاکچین در پروژه ژنوم انسان

پروژه ژنوم (Genome‌) انسان در سال ۱۹۹۰ آغاز شد. در سال ۲۰۰۳‌ با تعیین توالی ۹۲ درصد از ژنوم‌، اعلام شد که این پروژه به پایان رسیده است. پیشرفت تکنولوژی در طول سال جاری به تکمیل ۸ درصد باقی مانده منجر شد. تکنولوژی بلاک چین در عرصه‌هایی مثل توکن‌های یکتا این قابلیت را دارد تا اطلاعات این پروژه شگفت‌انگیز را در راستای ساخت محصولات حوزه بایوتکنولوژیک (تکنولوژی زیست محیطی‌) جدید و بهتر برای بشریت مورد استفاده قرار دهد.

دستیافت‌های حاصل از تحقیقات حیطه DNA انسان در مجله Science روز پنجشنبه منتشر شد. کنسرسیوم Telomere-to-Telomere (T2T) مستقر در UC Santa Cruz‌، که یک مجموعه فعال آزاد متشکل از یک تیم نزدیک به ۱۰۰ دانشمند است، برای اولین بار در تاریخ اعلام کرد که آماده است تا ژنوم کامل انسان را به جهانیان ارائه کند.

ارتباط بین محققان واسطه، بلاک چین و DNA

جامعه بشردوستانه دانشمندان که به صورت فردی، دقیق و پروژه‌محور فعالیت می‌کنند، دارای اخلاقیاتی است که بسیاری از مشارکت‌کنندگان صنعت NFT و جامعه گسترده‌تر رمزارز‌ها به دلیل اصول انگیزشی و شیوه‌های همکاری خود با آن آشنا هستند.

مانعی که محققان در سال ۲۰۰۳ با آن مواجه شدند این بود که آنها ریشه‌یابی توالی DNA یوکرومتیک یا مرکزی که به صورت ملایمی گردآوری شده و در حال رونویسی مداوم بود را به پایان رسانده بودند. با توجه به این موضوع‌، ریشه‌یابی ادامه روند این توالی با استفاده از به‌روز‌ترین روش‌ها بسیار آسان‌تر بود.

هشت درصد باقی‌مانده از نتایج این تحقیقات به حوزه هتروکروماتیک یا جنبه‌های گوناگونی از ژنوم انسان مربوط بود و به دلیل پیچیدگی بالا در شیوه شکل‌گیری زیستی‌، قابلیت استفاده و گردآوری مطلب کمتری دارد. این درست شبیه به مشکل هش کردن گواه اثبات کار در حوزه رمزارز است که به عنوان مثال در زمان افزایش میزان قدرت هش شبکه فرضی دوج کوین از سختی پیمایش بالاتری برخوردار است.

اکنون که دانشمندان قادر هستند تا رویداد‌های در حال شکل‌گیری در داخل بخش هتروکروماتیک DNA انسان را بررسی و مطالعه کنند‌، متوجه شده‌اند که این بخش نقش مهمی در سلامت و تکامل انسان دارد. تسنیم احمد (Tasnim Ahmed‌)‌، گزارشگر CNN‌، در روز پنجشنبه گزارش کرد که ایوان آیکلر (Evan Eichler‌)‌، رهبر پروژه T2T‌، گفته است:

به نظر می‌رسد که این ژن‌ها از اهمیت بالایی در زمینه تطبیق برخوردار هستند. این بخش حاوی ژن‌های ارسال پاسخ ایزوله و ایمنی هستند که در راستای تطبیق یافتن بدن و بقای آن در برابر عفونت‌ها‌، طاعون و ویروس‌ها به ما کمک می‌کنند. این بخش حاوی ژن‌هایی است که در عرصه پیش‌بینی شیوه جواب‌دهی دارو‌ها بسیار مهم هستند.

تکنولوژی بلاک چین با ارائه قرارداد هوشمند و توکن‌های غیر قابل تعویض می‌تواند با استفاده از نتایج کامل ریشه‌یابی ژنوم انسان‌، موج بعدی نوآوری‌های بیوتکنولوژی را تقویت کرده و به ساخت راهکار‌های حقیقی برای پشتیبانی از سلامت انسان و افزایش طول عمر بشر کمک کند. این یکی از نمونه‌های متعدد نقش بلاکچین در پروژه ژنوم انسان محسوب می‌شود.

ارتباط میان شرکت‌های پزشکی بیوتکنولوژی‌، بلاک چین و توکن‌های غیرقابل تعویض

ن شرکت‌های پزشکی بیوتکنولوژی‌ و بلاک چین و

مجموعه ابزار قدرتمند و در حال رشد روزافزون صنعت رمزارز می‌تواند به دست یافتن به داده‌های ژنومی بیشتری توسط دانشمندان کمک کرده و در کنار این امر‌، حفاظت از حریم خصوصی داده‌های ژنومی را نیز تضمین کند. از جمله این امکانات به ذخیره‌سازی‌، ردیابی و ایمن‌سازی اطلاعات آزمایشات بالینی می‌توان اشاره کرد. توسعه سریع ابزار‌ها و فرایند‌های درمان حیاتی نیز با ایجاد انگیزه مالی برای شبکه‌ها در راستای قرض دادن توان محاسباتی خود به زمینه فعالیت‌های تحقیقاتی همراه است.

به گفته آلفرد سی چین (Alfred C. Chin‌) از مجموعه Blockchain for Science‌، بلاک چین می‌تواند دستاورد‌های بیشتری در زمینه بیوتکنولوژی و پزشکی به همراه داشته باشد. با توجه به ابزار‌های دقیق و محاسباتی کارآمد بلاکچین در زمینه ثبت سوابق‌، این صنعت در راستای ردیابی اصل و ریشه سلول‌های سرطانی و جهش‌های ژنتیکی از این دست نیز قابل استفاده خواهد بود:

یک تابع هش رمزنگاری شده می‌تواند شاخصه سلول‌های واحد پسوند Omic‌ها مانند خصوصیت‌های ژنومی (Genomic‌) را در قالب اثر کوچک شده یا کاهش یافته‌ای از سرطان ترسیم کند. چنین پردازشی با توجه به پیشرفت قابل توجهی که در روش‌های محاسباتی برای ادغام چندوجهی داده‌های Omic‌های تک سلولی انجام شده است بسیار واقع‌بینانه خواهد بود.

ارتباط بلاک چین با پزشکی بیوتکنولوژی تنها یک امیدواری تئوری و نظری در دهه ۲۰۲۰ محسوب نمی‌شود. در طول سال گذشته‌، پاتریک یوپ (Patrick Yopp‌) از مجموعه Corzant Technologies‌، مقاله‌ای در مورد LLC که یک موسسه حوزه InvicTech مستقر در لوییویل Kenetucky است، نوشت. این کمپانی یکی از پیشگامان تولید زیستی بوده و مقاله نوشته شده نیز در مورد شیوه بهره بردن این شرکت بیوتکنولوژی از فناوری بلاک چین در راستای ساده‌سازی‌، ایمن‌سازی و مقیاس‌پذیری اعمال آزمایشگاهی است. این شرکت موفق شده است تا راهی برای تبدیل کردن تراشه‌های میکروفلوئیدی پیشرفته و قابل دانلود به NFT پیدا کند. این نیز یکی دیگر از نمونه‌های نقش بلاکچین در پروژه ژنوم انسان پس از تکمیل توالی این پروژه به حساب می‌آید.

به گفته راکش جوشی (Rakesh joshi‌)، از مجموعه Technology Network‌، با در نظر داشتن سرعت پیشرفت و توسعه حوزه رمزارز می‌توان گفت، این تکنولوژی به هیچ عنوان مانعی برای پایه‌ریزی و استقرار پایگاه‌های داده همتا به همتا در راستای کاربردهای پزشکی محسوب نمی‌شود. او در همین راستا به گزارشی از شرکت مشاوره نوآوری PreScouter که توسط مدیر فنی این شرکت‌، دکتر چارلز رایت (Dr. Charles Wright‌)‌، برای مراقبت‌های بهداشتی و علوم زیستی نوشته است اشاره می‌کند:

نظر جمعی بر این است که تغییر طرز فکر قالب خصوصی‌، عمومی و حوزه پیشگام سیاسی برای پذیرش عمومی تکنولوژی بلاک چین و تغییر لازم در مدیریت‌، تنها مانع بزرگ سر راه پایه‌ریزی کلان بلاکچین است.

در صورت صحیح بودن این گفته‌، این امر بدان معناست که تکنولوژی بلاک چین از مسیر جا نمانده است. این دانش‌، درک‌، قوه تخیل و باور رهبران علاقه‌مند به پرده‌برداری از راز‌های طبیعت پوشش‌دهنده منافع سلامت بشر است که همگام با این تکنولوژی حرکت نمی‌کند.

سخن پایانی

در طول چند سال اخیر بار‌ها به ما اثبات شده است که تکنولوژی بلاک چین در مسیر ارائه امکاناتی به بشر گام برداشته است که تا آن روز حتی فکر کردن به آنها نیز یک رویای دور محسوب می‌شده است. این صنعت در طول همه‌گیری ویروس کرونا امکانات شایانی را در زمینه ذخیره‌سازی ایمن و حفظ حریم خصوصی داده‌های پزشکی بیماران برای ما به ارمغان آورد. نقش بلاکچین در پروژه ژنوم انسان در حال حاضر و پس از تکمیل شدن این پروژه نیز بسیار پر رنگ خواهد بود. دستاورد‌های این صنعت از قبیل NFT و قراردادهای هوشمند می‌تواند در شناسایی ویروس‌ها و جهش‌های ژنتیکی مثل سرطان به بشر کمک کند. با این حال‌، پذیرش عمومی بلاکچین و رمزارز‌ها به تغییر نگرش عمومی و خصوصی دنیا و سیاست‌های کلی وابسته بوده و این رویداد به زودی و به واسطه محصولات پرکاربرد این عرصه حاصل خواهد شد. نظر شما در رابطه با چنین دستاورد‌هایی چیست؟ آیا راهکاری در ذهن دارید که به واسطه تکنولوژی‌های پیشگام حال حاضر دنیا قابل پوشش‌دهی نباشند؟

منبع:

https://mihanblockchain.com/blockchain-role-in-human-genome-after-completion/