در خصوص آمادگی برای آزمون دکتری «حقوق نفت و گاز» و «حقوق تجارت و سرمایه‌گذاری بین‌المللی»، مواردی است که به اشتراک گذاشته می‌شود بلکه مفید فایده باشد:

توصیه‌های کلی

  • از آنجا که منابع آزمون دکتری حقوق نفت و گاز و حقوق تجارت و سرمایه‌گذاری بین‌المللی به طور رسمی اعلام نشده است، داوطلبان آزمون دکتری باید بر دروس آزمون تسلط داشته باشند، بدون اینکه لازم باشد منبع خاصی را مطالعه کنند.
  • معرفی منابع توسط اشخاص یا سایت‌ها جنبه توصیه‌ای دارد یا برای تبلیغ آن منابع است و بنابراین اعتبار چنین توصیه‌هایی به توصیه کننده آن بستگی دارد.
  • برای آمادگی آزمون دکتری و بخصوص مصاحبه، داوطلبان منابع معتبر و متنوعی را مطالعه کنند که هر سوالی مطرح شود، بتوانند جواب دهند یا حداقل خالی الذهن نباشد.
  • در حوزه نفت و گاز و تجارت بین‌الملل نوشته‌هایی که از دقت کافی برخوردار نیست یا متضمن اشتباه است، کم نیست و داوطلبان باید مراقب مطالب غیر دقیق یا اشتباه باشند.
  • در حوزه نفت و گاز و تجارت بین‌الملل بسیاری از قوانین و مقررات در حال تغییر هستند و ممکن است مطلبی که سال قبل اعتبار داشته امسال فاقد اعتبار باشد. مثلا در مورد «حداکثر استفاده از توان داخلی» تاکنون سه قانون به تصویب رسیده است: ۱۳۷۵، ۱۳۹۱ و ۱۳۹۸ که فقط قانون اخیر معتبر است و دو قانون قبلی نسخ شده است.

منابع پیشنهادی برای مطالعه

 ۱- حقوق تعهدات

از آنجا که حقوق تعهدات برای آزمون سال ۱۳۹۹ شامل «حقوق تعهدات مدنی» و «معاملات دولتی» است بنابراین سوالات از دو بخش تشکیل خواهد شد.

  • برای حقوق تعهدات مدنی منابع زیر توصیه می‌شود:
  • ناصر کاتوزیان، کتب مرتبط با حقوق تعهدات از جمله قواعد عمومی قراردادها
  • سید مهدی شهیدی، کتب مرتبط
  • سید حسن امامی، جلد یک و دو حقوق مدنی
  • عبدالحسین شیروی، حقوق قراردادها

برای مطالعه معاملات دولتی منابع زیر توصیه می‌شود:

۲- حقوق نفت و گاز

۱) کتاب: عبدالحسین شیروی، حقوق نفت و گاز، نشر میزان، چاپ پنجم ۱۴۰۰ (چاپ پنجم متضمن بازبینی کل کتاب و اضافه شدن یک فصل و همچنین بیان مباحث IPC است و جهت آزمون حتما همین چاپ تهیه شود)

۲) Exploration and Development of Iran Oilfields through Buyback, 30 Natural Resources Forum (۲۰۰۶), ۱۹۹-۲۰۶

۳) اکتشاف و توسعه میادین نفتی از طریق قراردادهای بیع متقابل، نشریه حقوقی بین المللی، شماره ۴۱، ۱۳۸۸، ۲۶۲-۲۴۳

۴) مذاکره­ مجدد در قراردادهای سرمایه­­ گذاری نفتی، فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی، شماره ۳۴، سال نهم، پاییز ۱۳۹۱، ۱۸۴-۱۶۱.

۵) سرمایه‌گذاری خارجی در عملیات بالادستی نفت و گاز، حقوق خصوصی، شماره ۲۱، شماره دوم، پاییز و زمستان ۱۳۹۱، ۳۴-۵.

۶) قراردادهای مشارکت در تولید، راهکار یا ضرورت، گزارش میزگرد، نشریه شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی، شماره ۵۲، ۱۳۹۲، ۱۹-۸

۷) بررسی وضعیت حقوقی دستگاههای حفاری فراساحلی، مطالعات حقوق تطبیقی، دوره ۸، شماره ۲، پاییز و زمستان ۱۳۹۶، ۶۳۶-۶۰۷

۸) رژیم بین المللی مسئولیت ناشی از آلودگی فعالیت های حفاری فراساحلی، نشریه مطالعات حقوق عمومی، سال چهل و هشتم، شماره ۲، تابستان ۱۳۹۷،  ۳۵۷-۳۷۷.

۹) چارچوب قراردادی فرآیند برچیدن تأسیسات و تجهیزات نفتی، حقوق خصوصی، دوره چهاردهم، شماره ۱، بهار و تابستان ۱۳۹۶، ۲۵-۱.

۱۰) قرارداد امتیازی دارسی ۱۹۰۱     pdf1

۱۱) قرارداد امتیازی ۱۹۳۳       pdf1

۱۲) قانون مربوط به تفحص و اکتشاف و استخراج نفت ۱۳۳۶    pdf1

۱۳) قانون نفت ۱۳۵۳     pdf1

۱۴) قانون نفت ۱۳۶۶ با اصلاحات سال ۱۳۹۰    pdf1

۱۵) مقررات قانون برنامه چهارم و پنجم توسعه در مورد نفت و گاز    pdf1

۱۶) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت  pdf1

۱۷) قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران سال ۱۳۹۵ pdf1

۱۸) شرایط عمومی، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفت و گاز pdf1

۱۹) نحوه نظارت بر انعقاد و اجرای قراردادهای نفتی pdf1

۲۰) آیین نامه تشخیص قراردادهای مهم نفتی و نحوه انعقاد آنها pdf1

۳- حقوق تجارت بین الملل

۱) کتاب حقوق تجارت بین الملل، انتشارات سمت، ویراست چهارم، ۱۴۰۰

۲) کتاب حقوق اقتصادی، انتشارات سمت، چاپ دوم، ۱۴۰۰

۲) کتاب قراردادهای بی او تی، تنظیم، ساختار و قوانین حاکم، نشر میزان،  چاپ سوم ۱۳۹۸

۳) کتاب: عبدالحسین شیروی، داوری تجاری بین المللی، سمت، چاپ دوازدهم. ۱۴۰۱

۴)  نقش قراردادهای استاندارد در تجارت بین المللی و مقایسه آن با قراردادهای الحاقی در حقوق داخلی، مجله مجتمع آموزش عالی قم، تابستان ۱۳۷۸ شماره۲.pdf1

۵) نقش آنسیترال در توسعه حقوق تجارت بین الملل، آوای عدالت، پاییز ۱۳۸۷، شماره ۱، ۴- ۷ pdf1

۶) برخی از نکات مهم در تنظیم قراردادهای بین المللی، فصلنامه حقوقی میزان، بهار و تابستان ۱۳۸۸، شماره ۳ و ۴، ۱-۱۰. pdf1

۷) حقوق حاکم بر قراردادهای بین المللی فروش نفت خام و جایگاه کنوانسیون بیع بین المللی کالا در این قراردادها، فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی، جلد ۱۴، شماره ۵۴، پاییز ۱۳۹۶، ۱۳۳-۹۵.

۸) سلامت و ایمنی کالاهای وارداتی در چارچوب موافقت‌نامه موانع فنی فرا راه تجارت و مقررات داخلی، مطالعات حقوقی، دوره هفتم، شماره چهارم، زمستان ۱۳۹۴، ۱۴۵-۱۱۷.

۹) نقش افکار عمومی در اعمال قواعد موافقت نامه ی اعمال اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی، فصل نامه ی دیدگاه های حقوق قضایی، شماره ۶۶، تابستان ۱۳۹۳، ۹۸-۷۵.

۱۰) بررسی حقوقی ساختار قرارداد‌های آفست، مجله حقوقی دادگستری، شماره ۸۶، تابستان ۱۳۹۳، ۴۸-۱۱.

۱۱) امنیت ملی در حقوق سرمایه گذاری خارجی، فصلنامه حقوق، دوره ۴۳، شماره ۳، پاییز ۱۳۹۲، ۵۱-۳۳.

۱۲) هماهنگ سازی در حقوق تجارت بین الملل: تحلیل حقوقی ماده ۳ موافقتنامه اعمال اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی، دو فصلنامه دانشنامه حقوق اقتصادی، شماره اول، سال نوزدهم، بهار و تابستان ۱۳۹۱، ۱۱۸-۸۰

۱۳) مطالعه ی تطبیقی الزام سهم داخل در قوانین و مقررات ایران و مقررات سازمان تجارت جهانی، مجله حقوقی دادگستری، سال هفتاد و پنجم، شماره ۷۴، تابستان ۱۳۹۰، ۶۸-۴۱.

۱۴) تجارت غیر منصفانه از طریق دامپینگ و شیوه مقابله با آن در سازمان تجارت جهانی، حقوق خصوصی، پاییز و زمستان ۱۳۸۹، شماره ۱۷.

۱۵) مشارکت عمومی- خصوصی از منظر قوانین ایران، حقوق خصوصی، دوره یازدهم، شماره ۲، پاییز و زمستان ۱۳۹۳، ۲۶۱-۲۲۷

۱۶)  حقوق نرم، نشریه مطالعات حقوق تطبیقی، دوره ۶، شماره ۱، بهار و تابستان ۱۳۹۴، ۲۷۶-۲۵۱.

۱۷) امکان فروش مبیع سلف پیش از سررسید از دیدگاه فقهای شیعه و اهل تسنن، حقوق اسلامی، دوره ۱۴، شماره ۵۵، زمستان ۱۳۹۶، ۳۱-۵۴

۱۸) حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بازرگانی به روش شبه دادرسی، مطالعات حقوقی دانشگاه شیراز، دوره دهم، شماره ۲، تابستان ۱۳۹۷، ۱۸۸-۱۶۳.

۱۹) تحلیل ماهیت قرارداد توزیع بین المللی و وضعیت آن در نظام حقوقی ایران، فصلنامه تحقیقات حقوقی، شماره ۸۴، زمستان ۱۳۹۷، ۷۰-۴۳.

۲۰) قیمت‌گذاری دوگانۀ انرژی در سازمان تجارت جهانی با تأکید بر اصل حاکمیت دائمی دولت‌ها بر منابع طبیعی، نشریه مطالعات حقوق انرژی، شماره ۲، زمستان ۱۳۹۷، ۴۹۱-۴۶۱.

۲۱) قیمت گذاری دوگانه انرژی در رویه سازمان تجارت جهانی، مطالعات حقوقی دانشگاه شیراز، دوره ۱۱، شماره ۱، بهار ۱۳۹۸، ۱۶۳-۱۳۱.

۲۲) مقررات ارزی بانک مرکزی در مورد واردات کالا و خدمت 

۲۳) مقررات ارزی بانک مرکزی در مورد حمل و نقل کالا، بیمه و بازرسی   

۲۴) اینکوترمز ۲۰۱۰

۲۵) مقررات متحدالشکل اعتبار اسنادی UCP 600

۲۶) مقررات متحدالشکل وصولی URC 522

۲۷) مقررات متحدالشکل ضمانتنامه های عندالمطالبه URDG 758

---------------------------------------------------------

مصاحبه با لیدا اسدی رتبه یک آزمون دکتری ۹۹ رشته حقوق نفت و گاز

لیدا اسدی هستم. ٣۴ سال دارم. لیسانس حقوق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد حقوق تجاری اقتصادی بین المللی از دانشگاه تهران با رتبه ۴ کنکور ارشد، رتبه یک دکتری حقوق نفت و گاز و رتبه ده اختبار کانون وکلا هستم. از سال ١٣٩٠ به عنوان وکیل پایه یک دادگستری مشغول فعالیت هستم.

‏‎چندمین بار بود که در آزمون دکتری شرکت می ‌کردید؟

دفعه اول بود

‏‎انگیزه ‌تان از تحصیل در مقطع دکتری چیست؟ چرا به کارشناسی ‌ارشد بسنده نکردید؟

دغدغه پژوهش در رشته خودم موجب ایجاد انگیزه برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا بوده است. رشته ام را بسیار دوست دارم و تشنه یادگیری در این باره هستم

مصاحبه با لیدا اسدی رتبه یک آزمون دکتری ۹۹ رشته حقوق نفت و گاز

‏‎حقوق نفت و گاز شاید کمتر از سایر گرایش ‌های حقوق شناخته شده باشد. درباره این رشته و فضای علمی و کاری آن در ایران توضیح بدهید.

‏‎حقوق نفت و گاز دارای دو گرایش است؛ یکی خود رشته نفت و گاز و دیگری حقوق تجارت و سرمایه گذاری بین المللی که من قصد تحصیل در رشته تجارت و سرمایه گذاری بین المللی را دارم. در کل هر دو گرایش مذکور جدید است و از نظر من فضای زیادی برای یادگیری و کسب تجربه دارند.

بیشتر بخوانید:

‏‎از چه زمان و در چه شرایطی مطالعه را شروع کردید؟ امکان مطالعه تمام‌ وقت را داشتید یا احیاناً شاغل بودید؟

از آذر ماه مطالعه برای کنکور را شروع کردم. به دلیل اینکه دختر کوچک ۵ ساله ای دارم و شاغل نیز هستم، توانایی اختصاص زمان زیادی برای مطالعه را نداشتم. مخصوصا اینکه آزمون در موعد مقرر (ماه اسفند) به دلیل شیوع کرونا برگزار نشد و از آن زمان به بعد، در قرنطینه همراه با بچه کوچک واقعا امکان مطالعه منظم و گسترده برای من وجود نداشت. شرایط از جهت دیگری نیز برای من سخت بود؛ فاصله ۷ ساله من از محیط آکادمیک و دانشگاه بود. فارغ التحصیلی من از مقطع کارشناسی ارشد در سال ٩٢ بوده که پس از آن به دلیل اینکه دارای فرزند شدم، از محیط دانشگاه دور شدم و حقیقتا بازگشت به این فضا و درس خوندن برای کنکور امری سخت بود.

‏‎منابع و شیوه مطالعه ‌تان به چه شکل بود؟ برنامه‌ ریزی خاصی داشتید؟ بیشتر روی چه منابعی سرمایه‌ گذاری کردید؟

‏‎با تحقیق از کسانی که در مقطع دکتری نفت و گاز و تجارت و سرمایه گذاری بین المللی درس می خواندند، دوستان خوبم، خانم ها صدیقی، مختاری و نصیری در مورد منابع امتحان اطلاعات کسب و روی منابع اصلی تمرکز کردم و پس از تسلط بر این منابع، هر قانون و یا منبع متفرقه ای را که جایی به آن اشاره شده بود نیز نگاهی انداختم. شیوه مطالعه من بر خلاصه برداری و حافظه تصویری بسیار اتکا داشت و در واقع در ذهنم از مطالب عکس می گیرم. خلاصه های بسیار دقیق از متن منابع تهیه کردم که در مرور هفته های آخر بسیار کمک کرد.

‏‎بسیاری از افرادی که دوست دارند کنکور نفت و گاز بدهند، از من در اینستاگرام درباره منابعی که مطالعه کردم پرسیده اند که فرصت رو غنیمت می شمارم و منابع را ذکر می کنم:

‏‎- قانون مدنی در نظم حقوق کنونی دکتر کاتوزیان

‏‎- کتاب حقوق نفت و گاز دکتر شیروی

‏‎- کتاب حقوق تجارت بین الملل دکتر شیروی

– استعداد تحصیلی آقای هادی مسیح خواه

– کلیه قوانین نفت و گاز و قوانین مربوط به تجارت بین الملل که در سایت دکتر شیروی به آنها اشاره شده است از جمله یو سی پی ۶٠٠ و …

 و در نهایت هر قانون متفرقه ای که در جایی به آن اشاره شده است رو سعی کنند مطالعه کنند.

‏‎سطح سؤالات آزمون امسال را چطور ارزیابی می‌ کنید؟

سوالات تخصصی بسیار دقیق و علمی مطرح شده بودند و اگر کسی به مباحث تسلط داشت، می توانست در حد خوب و قابل قبولی پاسخ سوالات را بدهد. سوالات زبان به نظرم کمی سخت بود. من دارای نمره هفت و نیم آیلتس آکادمیک هستم که نمره خوبی است ولی در کنکور به دلیل اینکه وقت زیادی را صرف استعداد تحصیلی کردم، سوالات زبان را با استرس زیاد جواب دادم و در واقع فقط می خواستم سوالات را تمام کنم و و قت کم نیاورم.

‏‎آزمون امسال در شرایط خاصی برگزار شد و چند مرتبه هم به تعویق افتاد. این شرایط خاص روی شیوه مطالعه شما چه اثری داشت؟ بی‌انگیزه نشدید در مطالعه؟ با توجه به اینکه مادر هم هستید، مدیریت مطالعه در کنار نگهداری از فرزند در شرایط خاص قرنطینه و… را چطور مدیریت کردید؟

کنکور امسال ۴ دفعه به دلیل شیوع کرونا کنسل شد و در نهایت در مرداد ماه برگزار شد. مسلما با وجود یک بچه ۵ ساله در قرنطینه و استرس و فشار شیوع بیماری ، مطالعه کار بسیار سختی بود. شما تصور کنید هر یک خطی که درس می خوانید یک نفر صدا کند مامان… واقعا تمرکز در چنین شرایطی بسیار سخت است. حقیقتا اگر من همسر همراه و همدلی نداشتم، امکان نداشت بتوانم چنین نتیجه ای بگیرم. هفته آخر قبل از آزمون نهایی، مادر همسر من فوت کردند که تصور کنید با چه فشار مضاعفی مواجه شدم که به لطف و کمک مادرم آن روزها را هم سپری کردیم.

‏‎با اضطراب جلسه آزمون و مشکلات پاسخ‌دادن به سوالات با ماسک و… چطور کنار آمدید؟

در مورد شرایط آزمون و وجود ماسک، باید عرض کنم در حوزه امتحانی من پروتکل ها به خوبی رعایت شده بود ولی به هر حال زمان طولانی کنکور با وجود ماسک روی صورت و … مسلما کلافه کننده است مخصوصا اینکه من چپ دست هستم و علیرغم اینکه هنگام ثبت نام این مورد را درج کرده بودم، صندلی مخصوص چپ دستان در حوزه امتحانی وجود نداشت و با شرایط فیزیکی سختی به سوالات جواب دادم.

بیشتر بخوانید:

‏‎برای ادامه تحصیل کدام دانشگاه را مد نظر دارید؟

دانشگاه تهران خانه من است. هنگامی که قدم به درون دانشکده حقوق می گذارم، تمامی دغدغه هام را فراموش می کنم و احساس می کنم به آنجا تعلق دارم. اگر خدا بخواهد و مرحله مصاحبه را قبول بشوم، مسلماً دلم می خواهد دانشگاه تهران درس بخوانم. البته درس خواندن در دانشگاه بهشتی و در محضر اساتید محترم این دانشگاه، افتخار بزرگی است ولی همانطور که عرض کردم دانشگاه تهران خانه من است. اگر قبول شوم، قرار است سر کلاس درس اساتیدی بنشینم که از دوره کارشناسی افتخار شاگردی شان را داشتم و چنان احساس تعلق خاطری به وجودشان دارم که از انگیزه های ادامه تحصیلم در مقطع دکتری، یادگیری از محضر این عزیزان است.

‏‎رزومه ‌تان برای مرحله مصاحبه چطور است؟

خدا را شکر رزومه خوبی دارم البته مهم این است که مورد قبول اساتید محترم واقع شود.

‏‎و حرف آخر؟

حرف آخرم سپاس و تشکر از مادرم و همسرم هست که در تمام لحظات من را همراهی و کمک کردند و از خانواده ام که همیشه حمایتم کردند. از دختر کوچکم لیلین که با تمام بچگیش سعی می کرد مشغولیت من را درک کند. حرف آخر سپاس از استادم جناب آقای دکتر مجید غمامی هست که شاید خودشان ندانند وقتی بعد از فوت مادر همسرم و ابراز نگرانی من از کنکور، فرمودند که “قبول می شوید، شک نکنید” چه نیروی عجیبی در وجود من تزریق کردند و چه قدرتی گرفتم از ایمانی که استادم نسبت به من داشتند. سپاس از وجود دوستانم آقای رضا افتخار و خانم مهنوش نکوفر که موقع دلسردی گرما بخش وجودم بودند.

و حرف دیگری برای مادران شاغل مثل خودم که قصد ادامه تحصیل دارند: نا امید نباشید، تلاش کنید و از فاصله ای که در دوره تحصیل افتاده است دلسرد نباشید و نترسید و بدانید می توانید بازگشت پیروزمندانه ای به عرصه تحصیل داشته باشید.