به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، محمد باقر قالیباف در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و تقدیر از پژوهشگران برتر مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، گفت: مرکز پژوهش‌ها یکی از مهمترین مراکز تصمیم‌سازی در نظام جمهوری اسلامی است که به عنوان کارفرمای پیش رو و نه یک کارگزار پیرو می‌تواند در حکمرانی تأثیرگذار باشد.

وی با بیان اینکه پژوهش اهداف متعددی را دنبال می‌کند و در توسعه علمی تولید علم، مرجعیت علمی و همچنین سایر حوزه‌ها می‌تواند نقش‌آفرین باشد، تأکید کرد: اما آنچه که من برای کشور و مرکز پژوهش‌ها یک ضرورت می‌بینم، نقش این مرکز برای حل مسئله کشور است و ما باید پژوهش‌ها را در حل مسئله به کار گیریم. اگر به بودجه‌های سنواتی از دهه ۵۰ تا به امروز نگاه کنیم در می‌یابیم که این برنامه‌ها تقریباً و حتی تحقیقاً شباهت زیادی به یکدیگر دارند و همیشه به طی یک مسیر عادت کرده‌ایم.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: هم در اجرا و هم در تصمیم‌گیری، متأسفانه دچار مسئله هستیم و در هیچکدام از این بودجه‌ها به یک نقطه موفق نرسیده‌ایم و این سؤال مطرح است که آیا باید این مسیر را ادامه داده و نباید یک بار به این فکر کنیم که آیا طی این مسیر کفایت نمی‌کند؟ و نباید مسیر را تغییر داد؟

قالیباف اضافه کرد: مشخص است که ما در حوزه حل و تشخیص مسئله دچار چالش‌هایی هستیم و تصور می‌کنم مرکز پژوهش‌ها باید به این موضوع ورود کند.

وی اظهار کرد: باید بپذیریم حتی در شرایط بدون تحریم، اقتصاد نفتی هیچ مشکلی از مسائل امروز ما را حل نمی‌کند و درآمدهای نفتی پاسخگوی نیازهای ما نیست و معلوم است که مسیر بودجه مبتنی بر نفت مسیر درستی برای ما نیست و قطعاً مسیر صحیح مسیر مبتنی بر علم، فناوری و دانش‌بنیان است.

رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه ما که به واسطه موضوع موالید برای ۲۰ سال آینده نگرانی‌هایی داریم، باید از فرصت امروز استفاده کنیم، تأکید کرد: امروز در اوج ظرفیت منابع انسانی و در جوان‌ترین شرایط و باسوادترین شرایط هستیم، اما از همین لحظه نیز استفاده نمی‌کنیم و در غم شرایط جمعیتی ۲۰ سال آینده هستیم. البته این نگرانی درباره جمعیت به جاست اما آیا نباید از شرایط و فرصت‌های امروز استفاده کنیم؟

قالیباف افزود: ما همین امروز نیز باید از ظرفیت بزرگ جوانان خلاقی که می‌توانند برای ما تولید ثروت کنند، استفاده کنیم و متأسفانه زمانی که برای حل مشکل فروش نفت می‌گذاریم، برای استفاده از ظرفیت منابع انسانی که اساسی‌ترین ظرفیت تولید ثروت ما هستند، صرف نمی‌کنیم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه سرنوشت تک‌تک مردم و ایران عزیز و انقلاب را باید مدنظر قرار دهیم و همه وجودمان را باید بگذاریم تا این سرنوشت را ختم به خیر کنیم، خاطرنشان کرد: زمانی که در شهرداری بودم خیلی‌ها به ما انتقاد می‌کردند که چرا برای پروژه‌های عمرانی زمان‌بندی مشخص می‌کنید و این کار موجب فشار و ایجاد مسئولیت بر روی مدیریت شهری می‌شود و مگر در گذشته که چنین روالی نبود، کسی به شما انتقاد می‌کرد؟ اما من معتقد بودم نباید به این حرف‌ها گوش کرد و اگر ما خدمتگذار مردم هستیم و به ایران اسلامی‌مان افتخار کنیم، نگران این نباشیم که چه کسی چه می‌گوید.

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مجلس و مرکز پژوهش‌ها آن نقطه تحولی هستند که باید مسائل را حل کنند و در ریل اصلی خود قرار دهند و البته مجلس و مرکز پژوهش‌ها خیلی نقش بی‌نظیر و ظرفیت بالایی دارند، اما ما متأسفانه به روزمرگی افتاده‌ایم و من این موضوع را با مطالعه می‌گویم.

قالیباف با بیان اینکه نتیجه بررسی من از ۱۰ دوره اخیر مجلس این است که ما روزمرگی کرده‌ایم، افزود: مرکز پژوهش‌ها قوه عاقله است، نه تنها برای مجلس بلکه برای کل کشور و این ظرفیت بزرگی است که باید از آن استفاده کرد تا این روزمرگی‌ها پایان یابد.

وی تأکید کرد: در مجلس شورای اسلامی اصالت با نماینده است، و مرکز پژوهش‌ها، معاونین مجلس و همه حوزه‌های ستادی مجلس نیز باید بدانند، اصالت با نماینده است، و اهمیت مرکز پژوهش‌ها در این است که در ساختن یک فهم مشترک از اهداف و سیاست‌گذاری‌ها نقش مهمی دارد.

رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: نقش این مرکز برای یک حکمرانی درست و فهم از یک حکمرانی توسعه‌یافته بی‌نظیر است و ما تا به یک فهم مشترک در اهداف سیاست‌گذاری و حکمرانی نرسیم و تا به یک فهم مشترک در اولویت‌های امروز کشور و جامعه نرسیم، نمی‌توانیم گام محکمی در اداره کشور برداریم.

قالیباف خاطرنشان کرد: من به دوستان جوان خود و به نمایندگان و همکارانم در مجلس این اولویت را گفته و از همه دعوت کرده‌ام که این موضوع را به چالش علمی و پژوهشی بکشند و در مورد آن بحث کنند که امروز اولویت اصلی کشور سه موضوع آب، جمعیت به معنی موالید و اختلاف طبقاتی و مهاجرت و اقتصاد است و معتقدم موضوع اقتصاد، موضوع کوتاه‌مدت و میان‌مدت ما است و مسئله آب و جمعیت موضوع تمدنی و درازمدت ما است و برای رسیدن به آن باید برنامه‌ریزی طولانی‌تری داشته باشیم.

وی افزود: در این زمینه معتقدم مرکز پژوهش‌ها برای رسیدن به فهم مشترک در سیاست‌گذاری برای اجرای اولویت‌ها و برنامه‌ها می‌تواند نقش‌آفرینی کند.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از مشکلات امروز ما تدوین قوانینی است که قابلیت اجرا ندارد، گفت: ما نباید قوانین را در مجلس تدوین کنیم که امکان اجرای آن وجود ندارد و اگر قانونی بنویسیم که امکان اجرای آن نباشد، اولین قانون‌شکن خودمان هستیم و اگر چنین کاری رخ دهد، بدتر از آن قانونی است که امکان اجرا دارد و سایر قوا آن را اجرا نمی‌کنند، لذا کمک به تنظیم قوانینی که قابلیت اجرا دارد، با مرکز پژوهش‌ها است و من بستر این کار را برای پژوهشگران و متخصصان مرکز پژوهش‌ها فراهم کرده‌ام و باید از این فرصت استفاده کرد تا این مرکز بروز و ظهور پیدا کند.

قالیباف با اشاره به چهار رویکرد تحولی شفاف‌سازی، مردمی‌سازی، هوشمندسازی و کارآمدسازی در مجلس، اظهار کرد: من معتقدم در حکمرانی ما که هیئت‌رئیسه مجلس در تشکیلات جدید مرکز پژوهش‌ها با توجه به اهمیت موضوع حکمرانی، معاونت حکمرانی و مدیریت را اضافه کرد، یک چالش بزرگ داریم و آن هم جدا کردن حکمرانی از مردمی‌سازی است و حکمرانان ما و مردم در همه موضوعات یعنی اقتصاد، فرهنگ، اجتماع و مسائل سیاسی از مردم فاصله گرفته‌اند و اگر در مسائل سیاسی نیز با مردم هستیم تنها در بزنگاه‌های انتخابات با آنها هستیم و پس از آن مردم دوباره حذف می‌شوند و اثر آن به صورت ممتد ادامه ندارد.

وی خاطرنشان کرد: یک بخش مهم حکمرانی که اتصال بین حکمران و مردم است، مورد غفلت قرار گرفته در حالی که در فلسفه نظام اسلامی این موضوع مورد تأکید قرار گرفته و از اوجب واجبات ماست.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: منهای همه باورهای ما از فرهنگ قرآن و اهل بیت، تجربه ای که از ابتدای انقلاب و حتی پیش از آن از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ تا ۲۲ بهمن داشتیم، می بینیم که نقش این مردم در انقلاب پررنگ بوده است و من فکر می کنم یکی از جاهایی که مرکز پژوهش ها می تواند به یک کارفرمای پیش رو تبدیل شود، ایجاد رابطه بین حکمرانی و مردم است و به عبارتی دیگر مرکز پژوهش ها باید چرخ دنده ای شود بین مردم و حکمرانی و اگر این چرخ دنده فعال شد، رویکرد مردمی سازی به وقوع می پیوندد و اگر این اتفاق افتاد ما از جا بر می خیزیم.

قالیباف با انتقاد از ساختار اداری و مدیریت دولتی در کشور، گفت: باید توجه کنیم که اگر امروز اقتصاد ما به گِل نشسته و دچار بحران شده، پیش از تحریم، دچار مشکل دولتی‌سازی شده ایم و شاهدیم شرکتی مثل ایران خودرو در حالی که تنها ۶ درصد از سهام آن برای دولت است، همه مدیران آن را دولت تعیین می کند و چون مدیران را دولت مشخص می کند، بدهی کلانی دارد.

وی افزود: به استناد صحبت های وزیر صمت می گویم که بدهی های خودروسازان به روایتی به ۸۵ هزار میلیارد تومان رسیده و به تحلیل دیگری به ۱۸۵ هزار میلیارد تومان رسیده است و این طبیعی است که وقتی مدیریت از جیب خود خرج نمی کند و فقط مدیریت می کند! برای بیت المال بدهی ایجاد خواهد کرد.

رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش پایانی صحبت های خود با اشاره به هفته پژوهش و اهمیت پژوهش در ساختار مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: شما نیروهای اهل فکر و اندیشه می توانید باعث تحول شوید و این بار روی دوش شماست و میدان برای شما باز است و من به عنوان یک خدمتگذار در مجموعه نمایندگان و مجلس در کنار شما هستم و شما را مرکز اندیشه و تحول مجلس می دانم، از این ظرفیت به عنوان یک کار مهم بهره ببرید و کارهای بزرگی از جنس کارهای اندیشکده ای انجام دهید و همه کشور را پای این کار آورده و برای تحول بسیج کنید.

قالیباف تاکید کرد: ما شاهدیم که بسیاری از تبصره های بودجه در سال ۱۴۰۰ اجرایی نشد و حتی اگر از سال ۹۰ نگاه کنید این مسئله تکرار شده است و بسیاری از احکام بودجه اجرایی نشده است، آیا نباید در این مسیر تجدیدنظر کنیم و مسیر درست را طی کنیم؟ و اگر مسیر درست را طی کردیم، پای آن بایستم و آن را اجرا کنیم؟

وی گفت: ایجاد این تحول برعهده مرکز پژوهش هاست و شما پژوهشگران باید توجه کنید یک سیستم اداری نیستید و بسیاری از جهت گیری ها و تحولات در دست شماست، لذا قدر جایگاه خود را بدانید و اگر غیر از این عمل کنید باید در دنیا و آخرت جواب دهید و من نیز باید پاسخگو به خدای خود باشم.